Ervaar het plezier van buiten spelen: 10 tuin spelletjes voor uren buitenpret met kinderen vanaf 2 jaar
4 juli 2023
Als mama of papa van jonge kinderen tussen 2 en 6 jaar, begrijp je hoe belangrijk het is om je kleintje actief te houden en hen de natuur te laten ontdekken. Buiten spelen in de tuin biedt een schat aan mogelijkheden voor avontuur en plezier. Van modderkeukens tot waterspelletjes, we hebben hieronder 10 spannende spelletjes en activiteiten verzameld om de dagen buiten in de tuin onvergetelijk te maken.
1. Spannende schattenjachten organiseren
Niets zo eenvoudig als een schattenjacht organiseren in je tuin. Verstop enkele speelgoedjes en laat je kind in de tuin zoeken naar: speelgoedauto's, een aantal ballen of blokken. Ook heel tof zijn de Yellow Door stenen of enkele speelinsecten. Om de speurtocht voor iets oudere kinderen wat moeilijker te maken zijn gebruiksaanwijzingen een leuke extra tijdens de schattenjacht. Zoals het gebruik van: pijlen, kaartjes met pictogrammen, kleuren of nummers. Ideaal om hun oriëntatie, kleurherkenning en getal herkenning te bevorderen.
2. Kleurrijk stoepkrijt parcours en tekeningen
Voor de echte speurneuzen! Gebruik stoepkrijt om pijlen te tekenen zodat je je kind van de ene naar de andere plaats in je tuin leiden. Bij elke stop kunnen ze een opdrachtje uitvoeren zoals; touwtjespringen, hoepelen of bellen blazen. Maar ook je kinderen een giga stratenparcours met stoepkrijt laten tekenen op je terras. Niets leuker om hun fietsjes boven te halen, te laten racen én tegelijkertijd op een veilige manier te leren over het verkeer op je terras. Voor wie het wat rustiger wilt houden, kan grote krijttekeningen maken op het terras én er zelfs een spannende tekenwedstrijd van maken.
3. Klassieke buitenspelletjes
Klassiekers zoals verstoppertje, tikkertje en zakdoekje leggen zijn altijd leuk om te spelen in de tuin.
4. Kampjes bouwen
Laat je kind een fort bouwen met kussens, lakens, dekens, stoelen, zeilen, blaadjes, mos of takken. Goed om hun creatieve bouwskills aan te moedigen en hun fantasie in het rollenspel te stimuleren. Knutsel samen een papieren of stoffen vlag om de verdedigingslinies op te zetten van hun kamp of fort.
6. Waterpret voor verkoeling
Vul een emmer met waterballonnen of haal enkele grote water spuiten boven en laat je kleine spruit de ballonnen gooien naar jou en andere familieleden in de tuin of probeer elkaar te raken met de waterspuit. Iemand raken met waterballonnen of op iemand richten met de waterspuit is een hele uitdaging voor je kind. Het helpt de ontwikkeling van verschillende vaardigheden op een speelse manier: ruimtelijk inzicht, hand-oog coördinatie en ook wel wat fijne motoriek.
Wil je graag al spelend met water andere vaardigheden aanleren aan je kind, omdat je liever droge kleren wil aanhouden? 😉 Bij Smartiest zijn we echt fan van het EDX waterloopsysteem! Creativiteit, tellen, bouwen en experimenten met water komen hier allemaal aan bod. Ook reuzeveel pret met de Jumbo pipetten om te experimenten of om allerlei creatieve watertekeningen te tekenen op het terras.
7. Kokerellen in de modderkeuken
Kliederen, smossen, experimenteren en ontdekken; het gebeurt allemaal in de modderkeuken. Oh ja, je leest het goed: buiten koken met modder in het (houten) speelkeukentje. Dus trek bij deze activiteit de vuile kleren van je kind maar aan, samen met enkele potten, pannen en spatels om te kokkerellen in de modderkeuken. Lees meer over modderkeukens in onze blog ‘Ontdek de magie van de modderkeuken, waar je kinderen de chef-koks van hun eigen fantasie zijn!’
8. Ontdekking in de tuin
Speur samen met je kind door de tuin en let op verschillende soorten bloemen, insecten, vogels en andere interessante dingen in de natuur. De Smartiest bingo kan je hierbij helpen om samen te zoeken naar allerlei natuurwonderen in je tuin. Ken je het spel? Het is heel eenvoudig: wie als eerste een volledig rijtje vindt en dus een volledig rijtje kan maken wint het spelletje.
In de tuin valt er zoveel te ontdekken. Bestudeer samen in de lente enkele bloemen in de tuin of in de herfst de onderkant van een paddenstoel. Je kunt ook kleine schatten zoeken en verzamelen, zoals bladeren, bloemen en stenen. Haal een vergrootglas of een verrekijker boven om de zoektocht lekker spannend te maken. Achteraf geef je wat papier en verf en laat je je kind de bladeren en bloemen in de tuin schilderen. Een creatieve manier om de concentratie te verhogen en de schoonheid van de natuur te waarderen.
9. Bouw een moestuin of een insecten- of vogelkastje
Help je kind om een insectenhotel te bouwen voor insecten in je tuin, bijvoorbeeld door stukken hout en bamboe in een frame te plaatsen. Een speelse manier om te leren over de verschillende soorten insecten en hun rol in het ecosysteem. Ook een vogelhuisje bouwen, versieren en ophangen in de tuin is een leuke manier om te leren over vogeltjes en hun leeromgeving.
Merk je dat je kind de smaak van tuinieren te pakken heeft gekregen? Een klein plekje voorzien in de tuin om een eigen (kinder)moestuin te maken. Samen zaadjes zaaien of enkele kleine plantjes kopen en zien groeien is een heuse belevenis voor je kind. Een leuke manier om te leren hoe planten groeien en waar ons voedsel vandaan komt.
Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste Smartiest nieuwtjes? Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief én ontvang 5 euro korting bij je eerst volgende Smartiest aankoop!
Kinderen leren elke dag bij, wij dus ook.
Schrijf je in en krijg 5 euro korting!