Baby slaaptraining: Hoe kan ik mijn baby 's nachts alleen leren slapen?
8 januari 2025
Misschien heb je zelf te maken met een oververmoeide baby of ken je iemand wiens kindje een moeilijke slaper is. Hoe dan ook, Smartiest is er om je een handje te helpen! Ontdek onze handige slaaptraining tips om je baby ‘s nachts alleen te leren slapen. Zo krijg je jouw kindje in een mum van tijd naar dromenland.
Vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby alleen leren slapen?
Elke baby is natuurlijk anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Hierdoor kan je dit advies eerder als een soort van richtlijn zien, maar doorgaans kan je wel beginnen met je kindjes nachtelijke slaaptraining tussen vier en zes maanden.
Houd in ieder geval een oogje in het zeil voor deze signalen die aangeven dat je kleintje klaar is om alleen te leren slapen:
- Je kleintje heeft slechts één keer of zelfs geen nachtvoeding meer nodig.
- Je baby heeft een duidelijk dag- en nachtritme. Hij of zij is actief en alert tijdens de dag en slaapt ‘s nachts langere stukken van zo’n vier tot zes uur.
- Je schatje kan zichzelf troosten door bijvoorbeeld op zijn duim te zuigen of te grijpen naar een troostobject.
Slaaptraining tip 1: Probeer geleidelijk je baby te leren doorslapen en zichzelf te kalmeren
Van zodra je merkt dat je baby oververmoeid of slaperig wordt, maar nog wakker is, leg je hem of haar in het eigen bedje (al dan niet met inbakeren, meer hierover bij tip 4). In het begin blijf je nog in de buurt, bijvoorbeeld in een zeteltje naast de wieg, maar na verloop van tijd ga je steeds verder van het bedje zitten. Zo voelt je kleintje nog steeds jouw nabijheid, ook al hoef je niet naast je baby te zijn.
Huilt je baby of wil hij of zij niet slapen? Wacht dan even voordat je je schatje troost. Soms heeft je kindje een paar minuten nodig om zelf tot rust te komen. Gebruik eventueel knuffeldoekjes of andere slaapaccessoires als ondersteuning.
🧙 Kleine tip: We weten dat de verleiding groot is, maar probeer je kindje niet op te pakken! Het belangrijkste is dat je geduldig en consistent blijft in je handelingen, zodat je baby sneller kan leren doorslapen en een eigen slaapritme vindt.
Slaaptraining tip 2: Introduceer een vast slaapritueel
Babytjes hebben nood aan structuur. Een vast slaapritueel geeft je kleintje een veilig gevoel en laat weten dat het bijna slaaptijd is. Voorbeeld van een vast slaapritueel:
- 🛀 Een ontspannend warm badje
- 🚼 Een schone luier en zachte pyjama
- 📖 Een korte knuffelsessie met eventueel een knuffeldoekje of een voorleesmomentje
- 🤱 Een moment voor inbakeren met inbakerslaapzak of inbakerdoek
Wil je meer weten over slaaprituelen, niet enkel voor je baby, maar ook voor je peuter of kleuter thuis? Neem dan zeker eens een kijkje in deze blog!
Slaaptraining tip 3: Probeer eens ‘inbakeren’ met een inbakerslaapzak of inbakerdoek
Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord dat een oververmoeide baby beter slaapt als je aan ‘inbakeren’ doet. Het is inderdaad zo dat je met een inbakerdoek of inbakerslaapzak een onrustig of slecht slapend kindje kan kalmeren. Zeker als je baby niet wilt slapen, veel huilt of overprikkeld is kan inbakeren baat hebben. Met deze tips voor inbakeren zit je zeker goed!
- Kies een inbakerdoek of inbakerslaapzak uit een ademende stof, zodat je baby niet oververhit.
- Gebruik je een inbakerdoek? Baker niet te strak in om de motorische ontwikkeling te blijven stimuleren. Rond de heupen mag het losser, zodat de beentjes vrij kunnen bewegen. Een inbakerslaapzak is ideaal, want die hebben sowieso wat meer beenruimte.
- Laat je kindje altijd op de rug slapen. Belangrijk: stop met inbakeren als je kindje begint met omrollen om slapen veilig te houden.
Slaaptraining tip 4: Laat je baby overdag eens buiten slapen
Wist je dat ouders in Scandinavische landen de gewoonte hebben om hun baby overdag buiten te laten slapen? Kleintjes zouden hierdoor ‘s nachts beter doorslapen! De frisse buitenlucht zou goed zijn voor de longetjes en zou je kindje weerbaarder maken tegen luchtweginfecties. Ook zou je kindje vitamine D kunnen opnemen van de zon tijdens de dutjes.
Wil je het zelf eens proberen? Hier zijn enkele handige tips:
- Zorg voor een stabiele kinderwagen of wieg.
- Houd je baby altijd in het zicht of gebruik een babyfoon.
- Kleed je kindje aan, rekening houdend met de buitentemperatuur, liefst in laagjes en ademende materialen die de lichaamstemperatuur goed reguleren.
- Bij regenweer gebruik je een speciale waterdichte kinderwagenkap of -hoes met ventilatiegaten voor een goede luchtcirculatie.
We begrijpen dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om zijn of haar kleintje buiten te laten slapen, misschien door een lagere luchtkwaliteit of doordat je kleintje overdag naar de crèche gaat. Wil je je kindje toch de voordelen van de buitenlucht meegeven? Dan kan je ‘s nachts altijd het raam op een kier zetten om de slaapkamer te ventileren.
🧙 Wijze les: Wanneer je baby acht weken of jonger is houd je de temperatuur in de kamer best rond 20 graden. Als je kleintje twee maanden of ouder is, is tussen de 16 en 18 graden ideaal.
Slaaptraining tip 5: Creëer een comfortabele slaapomgeving met aangepaste slaapaccessoires
Eerst en vooral: veiligheid eerst! Je wilt natuurlijk met een gerust hart je baby alleen leren slapen. Je vermijdt best losse spullen in de wieg om de kans op verstikking te vermijden, zoals dekens, knuffels en kussens. Knuffeldoekjes en andere wieg-veilige slaapaccessoires die je kan ophangen als onderdeel van je baby’s slaapritueel kunnen wél!
1. Een muzieklampje of witte ruis toestel
Een leuk muzieklampje of witte ruis toestel kan nuttig zijn bij je kleintjes slaaptraining. Onderzoek heeft aangetoond dat witte ruis helpt om te kalmeren en baby’s alleen te leren slapen.
Tip: Houd er wel rekening mee dat je het volume lager houdt dan 50 decibel (denk aan het geluid van een lopende douche) om gehoorschade te vermijden en stop het toestel van zodra je baby slaapt om gewenning te voorkomen.
2. Een matrasbeschermer
Een ongelukje kan altijd gebeuren! Maar met deze matrasbeschermers in verschillende formaten gun je jezelf gemoedsrust (én minder was!). Ze zijn wasbaar op 60 graden en daardoor hygiënisch. Bovendien drogen ze snel, zodat ze klaar zijn voor je kleintjes volgende dutjes.
3. Een babyfoon
Zit je comfortabel in zetel of sta je druk te koken in de keuken? Soms wil je gewoon tegelijk een oogje in het zeil houden vanuit een andere ruimte! Check! Een babyfoon is een heel handig slaapaccessoire voor elke ouder van oververmoeide baby’s. Ze bestaan in verschillende formaten, mét camera of zonder. Welke kies jij voor je kleintjes slaapritueel?
Dit waren onze tips om je baby alleen te leren slapen! We hopen dat met onze slaaptraining je kleintje vlotjes een eigen slaapritme vindt, want we wensen jou uiteraard ook rustige nachten toe!😴
Zoek je nog handige producten voor inbakeren (zoals inbakerslaapzakken en inbakerdoeken), knuffeldoekjes, matrasbeschermers of andere slaapbenodigdheden? Neem een kijkje in onze ‘Ik Groei: slapen’ collectie en ontdek wat jou kan helpen om je baby te laten doorslapen.